PSA (prosztataspecifikus antigén)

Más néven: Totál PSA, Free PSA, Komplex PSA, fPSA, cPSA
Hivatalos név: Prosztataspecifikus antigén
Kapcsolódó vizsgálatok: Vizelettenyésztés

Mire való a vizsgálat?
A vizsgálatot a prosztatarák diagnózisának elkészítésére használják mind a tünetekkel nem rendelkező, mind a tünetekkel rendelkező férfiak esetében. Ezenkívül segít a prosztatabiopszia (szövettani vizsgálat) szükségességének eldöntésében, a prosztatarák-kezelés hatékonyságának monitorozásában és a prosztatarák kiújulásának kimutatásában.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?
A PSA-vizsgálat elvégzésének szükségességét alapvetően mindig az adott eset határozza meg. Folyamatosan vita van a szakértők és egyes szakmai és finanszírozói szervezetek között, hogy kell-e, és ha igen, mikor és milyen gyakran kell kérni a PSA meghatározását a tünetekkel nem rendelkező férfiak szűrésére. (A részleteket tekintve lásd a Prosztatarák szűrése felnőtt, illetve 50 év feletti felnőttek szűrésének leírásában.) Általában: a PSA-vizsgálat elvégezhető, ha egy férfinak prosztatarákra utaló tünetei vannak (pl. nehéz, fájdalmas és/vagy gyakori vizelés). A vizsgálat elvégzése azonban sokkal hasznosabb a prosztatarák kezelése alatt, valamint a kezelés hatékonyságának követésekor.

Milyen mintára van szükség?
A kar könyökhajlati vénájából vett vérre. (Piros ("natív") vagy sárga kupakos ("géles") csőben.) A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.


Az utolsó módosítás dátuma 02.08.2014

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.