Mikroalbumin

Más néven: Vizelet-mikroalbumin, albumin/kreatinin arány
Hivatalos név: Mikroalbumin és mikroalbumin/kreatinin arány
Kapcsolódó vizsgálatok: Albumin, Kreatinin, Glükóz (Vércukor), Hemoglobin A1c

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot ?
Mikor kéri az orvos a vizsgálatot ?
Mit jelent az eredmény ?
Mit kell még tudnom?

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?
A véletlenszerű mikroalbuminteszt vagy a mikroalbumin/kreatinin arány gyakran rendelhető szűrőtesztként olyan krónikus állapotú diabétesszel és magas vérnyomással bíró betegeknél, amely krónikus állapotok a veseelégtelenség kialakulásának megnövekedett kockázatával járnak. A tanulmányok azt mutatják, hogy a vesebetegség korai stádiumainak azonosítása (mikroalbuminuria) segít a betegeknek és az orvosoknak a kezelés beállításában. A diabétesz és a magas vérnyomás jobb ellenőrzésével a diabéteszes vesebetegség kialakulása lelassítható és megelőzhető. Az időzített mikroalbuminteszt (4 órás vagy éjszakai) rendelhető alternatív szűrőeszközként. Ha ezekkel a szűrőtesztekkel jelentős mennyiségű mikroalbumint mutatnak ki, akkor az megerősíthető egy 24 órás mikroalbuminteszttel.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Az Amerikai Nemzeti Vese Alapítvány azt ajánlja, hogy a 70 év alatti 2. típusú diabéteszeseket és a 12 év feletti 1. típusú diabéteszeseket évenként szűrjék mikroalbumin-ürítés tekintetében.  Továbbá a mikroalbuminteszt rendelhető akkor, ha a személyt először diagnosztizálják a 2. típusú diabétesszel. Az Amerikai Diabétesz Társaság szerint az 1. típusú diabéteszben az éves tesztelést 5 évvel a diagnózist követően kell megkezdeni. A magas vérnyomással rendelkező betegeket rendszeres időközönként kell tesztelni, a gyakoriságot az orvos állapítja meg.

Mit jelent az eredmény?

FIGYELEM: Mivel a referenciaérték számos tényezőtől függ (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referenciatartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referenciatartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referenciatartományok és jelentésük lapon.

A mérsékelten megemelkedett mikroalbuminszint a vizeletben azt jelzi, hogy a páciens a kialakuló vesebetegség nagyon korai szakaszában van. A nagyon magas szint azt jelzi, hogy a vesebetegség súlyosabb formája van jelen. A normál szint jelzi azt, hogy a vesefunkció normális.

Mit kell még tudnom?
Mostanában a tanulmányok azt mutatják, hogy 2. típusú diabéteszben, az abnormál mikroalbumin-eredmény előrejelzi a szív-érrendszeri betegség kialakulásának megnövekedett kockázatát.

 


Az utolsó módosítás dátuma 01.08.2014

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.