Mikroalbuminuria

Más néven: vizelet mikroalbumin, albumin-kreatinin arány
Hivatalos név: Mikroalbumin, mikroalbumin/kreatinin arány
Kapcsolódó vizsgálatok: Hemoglobin A1c, Albumin, Kreatinin, Glükóz (Vércukor)

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot ?
Mikor kéri az orvos a vizsgálatot ?
Mit jelent az eredmény ?
Mit kell még tudnom?

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot ?
A mikroalbumin meghatározását azoknál a pácienseknél szokták leginkább kérni, akiknél fennáll a veszélye valamilyen krónikus betegség (pl. diabetes, vagy magas vérnyomás) okozta vesekárosodásnak. A tanulmányok azt mutatják, hogy a vesebetegség korai stádiumban történő felismerése, (éppen a mikroalbuminuria kimutatása révén), segít a betegeknek és az orvosoknak a kezelés beállításában. A diabetes és a magas vérnyomás jobb ellenőrzésével a diabeteses vesebetegség kialakulása lelassítható illetve megelőzhető. A random vagy időzített (4 órás vagy éjszakai) vizeletből történő mikroalbumin meghatározás, (mikroalbumin/kreatinin arány) jól alkalmazható szűrővizsgálatként. Ha az így végzett szűrővizsgálat jelentős mennyiségű mikroalbumint mutat ki, akkor az eredmény megerősíthető a 24 órás mikroalbumin-ürítés meghatározásával.

Mikor kéri az orvos a vizsgálatot?
Az "Amerikai Nemzeti Vese Alapítvány" azt ajánlja, hogy a 70 év alatti 2. típusú diabeteszeseket és a 12 év feletti 1. típusú diabeteszeseket évenként ajánlott szűrni mikroalbuminuriára. A mikroalbumin mérését célszerű azoknál is elvégezni, akiknél először diagnosztizálják 2. típusú diabetest. Az "Amerikai Diabetes Társaság" szerint az 1. típusú diabeteses betegeknél az évenkénti meghatározást 5 évvel a diagnózis elkészülését követően kell megkezdeni. A magas vérnyomással rendelkező betegek mikroalbumin-ürítését rendszeres időközönként kell végezni, a gyakoriságot a kezelőorvos állapítja meg.

Mit jelent az eredmény?
FIGYELEM: Mivel a referencia érték számos tényezőtől függ, (pl. a páciens kora, neme, a populáció, amelyből a mintavétel történt, a teszt módszere), az eredmények számértékei laboratóriumonként mást és mást jelenthetnek. Ezért ehhez a teszthez nem lehet általánosan érvényes referencia tartományt rendelni. Az Ön laboratóriumi leletén az a referencia tartomány van feltüntetve, amely a vizsgálatot végző laboratóriumban érvényes. Mindenképpen ajánlott az eredményeket szakorvossal megbeszélni. További információt kaphat a Referencia tartományok és jelentésük lapon.

A mérsékelten megemelkedett mikroalbumin szint a vizeletben azt jelzi, hogy a páciensnél a kialakuló vesebetegség nagyon korai szakaszában van.  A nagyon magas szint azt jelzi, hogy a vesebetegség súlyosabb formája van jelen. A normál (azaz a kimutathatóság alatti) szint azt jelenti, hogy a vese normál módon működik.

Mit kell még tudnom?
Újabb vizsgálatok szerint a 2. típusú diabetesben jelentkező kóros mikroalbumin eredmény a szív-érrendszeri betegség kialakulásának megnövekedett kockázatára (is) utal.Az utolsó módosítás dátuma 31.07.2014

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.