LH

Más néven: LH
Hivatalos név: Luteinizáló hormon
Kapcsolódó vizsgálatok: FSH, Tesztoszteron, Progeszteron, Ösztrogének

Mire való a vizsgálat?
A vizsgálatot elsősorban a meddőség kivizsgálása kapcsán az agyalapi mirigy (hipofízis) működésének megítéléséhez végzik.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?
A vizsgálatot leginkább akkor végzik el, ha egy nő nem esik teherbe vagy rendszertelen a menstruációs ciklusa; és felmerül a gyanúja annak, hogy ennek oka az agyalapi mirigy vagy a hipotalamusz működési rendellenesse. Akkor is kérhetik a vizsgálatot, ha a petefészkek vagy herék működési zavarára utaló tünetek jelentkeznek, illetve ha a gyermek nemi érése késik vagy túl korai.

Milyen mintára van szükség?
A vizsgálathoz leggyakrabban a kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) A vérvételt nőknél gyakran kétszer kérik: egyszer a menstruációt követő 1 hét múlva, majd a következő menstruáció várható időpontja előtt 1 héttel.
Esetenként bármilyen időpontban vett vizeletmintából vagy 24 órás gyűjtött vizeletből is kérhetik a hormon meghatározását.
A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.


Az utolsó módosítás dátuma 01.08.2014

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.