Herpes

Más néven: Genitális herpesz, ajakherpesz, lázhólyag
Hivatalos név: Herpes simplex vírus, 1-es és 2-es típus (HSV-1 és HSV-2)
Kapcsolódó vizsgálatok: TORCH vizsgálatok, HIV elleni antitest vizsgálat, HIV-terheltségi vizsgálat, HPV (Humán papilloma vírus)

Mire való a vizsgálat?
A vizsgálat herpes simplex vírus fertőzés szűrésére vagy diagnosztizálására szolgál.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?
Ha herpes simplex vírusfertőzésre utaló tünetek jelentkeznek, például hólyagok vagy fekélyek jelennek meg a száj vagy a nemi szervek környékén.

Milyen mintára van szükség?
A vizsgálathoz a hólyagokból vagy fekélyek felszínéről vattapálcával vett minta vagy kaparék szükséges. A mintát minél hamarabb el kell juttatni a laboratóriumba. Ha ez nem lehetséges, a mintát 4 C-on kell tartani. Szerológiai vizsgálatokhoz a karból vett vénás vérminta szükséges. (Piros- ("natív") vagy sárga-kupakos ("géles") csőben.) Meningitisz (az agy- és gerincvelő-burok gyulladása) vagy enkefalitisz (agyvelőgyulladás) esetén gerinccsapolást végeznek [gerincvelői folyadék (CSF) mintát vesznek].
A speciális igények miatt célszerű előzetesen érdeklődni a vizsgálatot végző laboratóriumban.


Az utolsó módosítás dátuma 31.07.2014

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.