Csontvelő vizsgálata

Más néven: Csontvelő aspirációs vizsgálat, Csontvelő vizsgálata
Hivatalos név: Csontvelő biopszia
Kapcsolódó vizsgálatok: Vérkép, Kvalitatív vérkép, Retikulocitaszám, Vérkenet, Hemoglobin, Hematokrit, Trombocitaszám, FVS (Fehérvérsejt), VVT (Vörösvértest)

Mire való a vizsgálat?
A vizsgálatnak többféle célja lehet. Alkalmazhatják a csontvelőben fejlődő vérsejtek típusának, mennyiségének és érettségének megállapítására, a csontvelő rostszerkezetének tanulmányozására; és alkalmanként mintavételre speciális vizsgálatokhoz.

Mikor kell a vizsgálatot elvégezni?
Nyílvánvaló kiváltóok nélküli vérszegénység és/vagy a vérsejttermelést befolyásoló betegség vagy daganat esetén, néha ismeretlen eredetú láz kivizsgálásakor, gyakrabban az  immunrendszer legyengülése esetén.

Milyen mintára van szükség?
Csontvelő minta szükséges, amelyet elsősorban a csípőcsontból vagy a szegycsontból (sternum), alkalmanként csigolyából vagy combcsontból (femur) nyerhetnek.

Az utolsó módosítás dátuma 31.07.2014

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.