Allergénspecifikus IgE

Más néven: RAST vizsgálat, allergiaszűrő
Hivatalos név: Allergénspecifikus IgE antitest vizsgálat.
Kapcsolódó vizsgálatok: Vérkép, FVS (Fehérvérsejt)

Mit vizsgálunk?
Az immunglobulin E (IgE) egy fehérje, mely összefüggésbe hozható az allergiás reakciókkal; normál körülmények között nagyon csekély mennyiségben mutatható ki a vérkeringésben. Az IgE termelése a szervezet szükséglete szerint történik, része a védőrendszernek a „behatolók” elleni védekezésben. Ha valakinek genetikai hajlama van az allergiákra, és első alkalommal találkozik egy allergénnel (például valamilyen ételféleséggel, fűfélével, háziporral stb.) bekövetkezik a szervezet érzékennyé válása (szenzibilizáció). A szervezet a vélhető allergént veszélyesnek tekinti, és specifikus IgE fehérjét termel ellene. Az IgE az úgynevezett hízósejtekhez és basophil granulocitákhoz kapcsolódik a vérkeringésben. (A hízósejtek nagy mennyiségben találhatók testszerte, de a legnagyobb mennyiségben a bőrben, a légzőrendszerben és az emésztőcsatornában találhatók). A következő alkalommal a kapcsolódott IgE antitest felismeri az allergént, és hisztamin, valamint egyéb vegyületek kiválasztását okozza a hízósejtekből és a basophilekből, ami egy allergiás reakciót eredményez az érintkezés helyszínén.

Az allergénspecifikus IgE antitest vizsgálatot egy specifikus allergén által okozott allergia kimutatására alkalmazzák. A vizsgálat során a gyanús IgE antitest mennyiségét határozzák meg a vérben. Minden specifikus IgE antitest vizsgálat egy újabb meghatározást igényel: nem ugyanaz az antigénje pl. a mézelő méhnek és a poszméhnek, a tojásfehérjének és a tojássárgájának, az óriásparlagfűnek és a nyugati parlagfűnek. A vizsgálatkérések csoportosíthatók, úgynevezett panelek képezhetők (pl. ételpanelek vagy gyom-, fű- és penészpanelek), de a kezelőorvossal együttműködve kiválaszthatók egyedi panelek is, amelyek a legvalószínűbb allergének kimutatásából állnak.

Az allergénspecifikus IgE vizsgálatok több módszerrel is kivitelezhetők. A RAST (radioallergosorbent test) a legrégebb óta alkalmazott és legismertebb módszer. Néhány kezelőorvos minden IgE allergia vizsgálatot RAST-nak nevezi, ami egy specifikus módszer és nem biztos, hogy az adott laboratórium pont ezt a módszert használja.

Milyen mintára van szükség?
A kar könyökhajlati vénájából vett vérminta szükséges.

MEGJEGYZÉS: Ha valamilyen orvosi, laboratóriumi vizsgálattól fél, vérvételkor hajlamos a rosszullétre, vagy szorongás fogja el, ajánljuk, hogy felkészülésként olvassa el a következő írásokat: A vizsgálattal járó fájdalom leküzdése, Vérvétellel kapcsolatos tanácsok, Hogyan segítsünk a gyermekeknek az orvosi vizsgálatokon, és Hogyan segítsünk az időseknek az orvosi vizsgálatokon.

Mi történik a mintával? Rövid látogatás a laborban című írás bepillantást nyújt a vér- és torokváladék minták előkészítési és feldolgozási folyamatába. 


Az utolsó módosítás dátuma 28.04.2014

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.