Milyen betegségek tartoznak ide?
 

A pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú mirigy, mely az ádámcsutka alatt található. Fontos szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában, elsősorban abban, hogy a test milyen mértékben használja a rendelkezésére álló energiát. Ezt úgy éri el, hogy hormonokat termel - elsősorban tiroxint (T4) és trijód-tironint (T3) - amelyek a vérárammal a test minden részébe eljutnak. A pajzsmirigyhormonok adnak utasítást a sejteknek, hogy milyen ütemben használják energiakészletüket, és mennyi fehérjét állítsanak elő. A pajzsmirigy egy harmadik hormont is termel, ez a kalcitonin, amely a vér kalcium szintjét szabályozza, azáltal, hogy gátolja a csontok lebontását (reabszorpcióját) és fokozza a vesék kalcium kiválasztását.

Testünk egy összetett rendszerrel szabályozza a keringő T4 és T3 mennyiségét. Ha csökken a hormonok vérszintje, akkor a hipotalamuszból (egy szerv az agyban) tireotropin-releasing hormon szabadul fel, mely az agyalapi mirigy (apró mirigy a hipotalamusz alatt) tiroidea-stimuláló hormonjának (TSH) elválasztását eredményezi. A TSH hatására a pajzsmirigy hormonelválasztása fokozódik. Amennyiben elegendő hormon kerül a véráramba, a TSH termelődése csökken. (Negatív "feedback" szabályozás.)

A pajzsmirigyben a T4 többsége a tireoglobulin nevű fehérjéhez kötődve raktározódik. Amikor szükség van rá, a mirigyben emelkedik a T4 termelés és/vagy a raktárakból kerül a hormon a vérbe. A véráramban a T4 nagyrésze tiroxin-kötő globulinhoz kapcsolódva szállítódik és hatását tekintve inaktív. Elsősorban a T3 felelős a hormonhatásért, ami a T4-ből képződik. Ez az átalakulás főként a májban, de más szövetekben is történhet.

A pajzsmirigybetegségek többségnél a termelt hormonok mennyisége nem megfelelő. Kevés T4 hormon produkciója hipotireózishoz vezet, ilyenkor az anyagcsere lelassul. Jellemző tünetei: súlygyarapodás, bőrszárazság, székrekedés, hideg-intolerancia, hólyagos bőr, hajhullás, fáradtság és nők esetében rendszertelen menstruáció. A súlyos, kezeletlen hipotireózist myxodémának hívják, és szívelégtelenséghez, görcsökhöz és kómához vezethet. Gyermekeknél lassítja a növekedést és a nemi fejlődést. Csecsemőknél mentális retardációt okozhat. Mivel a betegség gyógyítható és korai észlelés esetén a károsodás mértéke minimalizálható, Magyarországon
kötelező az újszülöttek szűrése hipotireózis irányában.

Ha a pajzsmirigy betegsége miatt túlzott mennyiségben képződnek pajzsmirigyhormonok, akkor hipertireózisról beszélünk. Ez az állapot az anyagcserefolyamatok felgyorsulásával jár. A jellegzetes tünetek közé tartozik a szívfrekvencia felgyorsulása, izgatottság, a testsúly csökkenése, álmatlanság, kézremegés, gyengeség és esetenként hasmenés. Jelentkezhet szem körüli duzzanat, szemszárazság, néha a szemek irritációja vagy kidülledése. Előfordulhat fényérzékenység és látászavar is. Mivel a szemek mozgása kóros lehet, olyan, mintha a beteg a távolba meredne.

Az emelkedett kalcitonin koncentrációk két ritka betegséghez társulhatnak: medulláris pajzsmirigyrákhoz és jóindulatú C-sejt hiperpláziához. A feleslegben termelődő kalcitonin krónikus hasmenést okozhat.

A pajzsmirigy betegségei gyakran a mirigy megnagyobbodásával és/vagy göb(ök) kialakulásával járnak. Ha ez már szabad szemmel is látható a nyakon, golyvának nevezzük. Előfordulhat, hogy a megnagyobbodás fájdalmassá válik és a betegnek olyan érzése lehet, mintha valami a torkán akadt volna, valamint nyelési nehézségei támadhatnak.

következő
Az utolsó módosítás dátuma  02.10.2012

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.