Mi a betegség lényege?

 

A hererák, a sejtek abnormális, szabályozatlan növekedése, amely tumor keletkezéséhez vezet az egyik vagy mindkét herében. A férfiaknak két heréjük (testis) van, amelyek a herezacskóban, a hímvessző alatt és annak alapjánál, egy laza zacskóban (scrotum) helyezkednek el. A herék, amelyek körülbelül golflabda méretűek, felelősek a spermiumok és a férfi nemi hormonok (elsősorban tesztoszteron) termelődéséért, amelyek a reproduktív szervek fejlődését szabályozzák.

A hererák a 15–34 éves férfiakban a leggyakoribb rákbetegség. Évente körülbelül 7500 férfinál diagnosztizálnak hererákot, és körülbelül 400-an halnak meg amiatt. A kaukázusi származásúak nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint az afrikai, spanyol vagy ázsiai eredetűek, bár e magasabb kockázat oka nem ismeretes. További kockázati tényezők a rejtettheréjűség (cryptorchismus), a gonádok diszgenezise (a herék abnormális fejlődése), Klinefelter-szindróma, és a hererák előfordulása a családi vagy egyéni anamnézisben.

A hererákok körülbelül 90%-áért a csírahámból kiinduló tumorok a felelősek. Ezek seminomákra és nem seminomákra oszthatók fel. A seminomák a herék csírasejtes tumorainak mintegy a felét teszik ki, és leggyakrabban középkorú férfiakban fordulnak elő. Hajlamosak lassan növekedni, és általában nem képeznek áttétet. A nem seminomák az élet korábbi szakaszában jelentkeznek. Főként a 20-as éveiben járó férfiakat érintik, és hajlamosak agresszívebb klinikai képet mutatni.

Az összes hererák mintegy 4-5%-a (és a gyermekeknél diagnosztizált hererákok 20%-a) stromatumor, amely a here vázát képező és hormonokat termelő szövetekben alakul ki. Ezek a szövetek ösztradiolt, a női ösztrogénhormonok egyik formáját szekretálhatják, ami gynecomastiát (emlőnagyobbodást) okoz.

Míg a hererák a rákos betegségek egyik leginkább gyógyítható formája, a gyógyulási arány meghaladja a 90%-ot, a legtöbb típusa megfelelő ellenőrzés hiányában továbbterjed, először megtámadja és károsítja a másik herét, majd áttéteket képez, és a nyirokutak révén más szervekbe, például a tüdőbe jut. A kedvező kimenetel szempontjából a korai felismerés és kezelés döntő fontosságú.

következő
Az utolsó módosítás dátuma  14.08.2012

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.