Vizsgálatok

A betegség diagnosztizálásához alkalmazható laboratóriumi vizsgálatok
Egyelőre nem állnak rendelkezésre olyan in vitro vizsgálatok, amelyek a sclerosis multiplexre egyértelműen specifikusok lennének. Van azonban néhány laboratóriumi vizsgálat, amelynek eredményében bekövetkezú változás kapcsolatba hozható a betegséggel, így segít diagnosztizálni vagy kizárni ezt a betegséget. A leghasználhatóbbak azok a meghatározások, amelyek valamilyen immunglobulin G (IgG) frakció nyomát keresik a központi idegrendszerben. A leggyakrabban alkalmazott módszerek a következők:

 • Cerebrospinalis folyadék (liquor) elektroforézise és izoelektromos fókuszálása.
  Az elektroforézis és az izoelektromos fókuszálás a biológiai nedvekben található fehérjék szétválasztására alkalmas módszerek. Az eljárás során a páciensek liquorát és szérumát párhuzamosan vizsgálják. Elválasztják egymástól a mintákban lévő fehérjeféleségeket, megfelelő festési eljárással láthatóvá teszik a komponenseket, majd összehasonlítják őket. Pozitívnak tekintik azokat a vizsgálatokat, amelyeknél két vagy több olyan IgG frakció jelenik meg a liquorban, amely a szérumból nem mutatható ki. A pozitív teszteredmény úgynevezett oligoclonalis kötődésre utal. A sclerosis multiplexes páciensek közel 90 %-nak liquorában lehet megfigyelni oligoclonalis kötődést.

 • Liquor IgG Index. A liquorban meglévő IgG mennyiségét a szérumban meglévő IgG mennyiségével szokták összehasonlítani. A liquor IgG szintje kétféle ok miatt emelkedhet: a központi idegrendszeren belüli IgG többlettermelődés miatt (ez jellemző - néhány más betegséggel együtt - a sclerosis multiplexre), vagy a plazmafehérjék liquorba történő átjutása következtében (gyulladás, vagy trauma során). Ennek a két lehetőségnek az elkülönítésére számítják ki az IgG indexet, amely tulajdonképpen a liquorban és a szérumban mért IgG hányadosának a liquorban és szérumban mért albumin hányadosára vonatkoztatott értéke. A számításhoz az alábbi formula használható:

  IgG index = [IgG(liquor) / IgG(szérum)] / [Albumin(liquor) /Albumin(szérum)]

  A sclerosis multiplexes esetek közel 90 %-ában a központi idegrendszeren belüli fokozott IgG termelődésre utaló emelkedett IgG index tapasztalható.

 • A Myelin bázikus fehérje a myelin fő alkotóeleme. A liquorban a myelin koncentrációjának az emelkedése jelzi a demyelinisatió létrejöttét. Ez az eljárás nem specifikus a sclerosis multiplexre, mivel a központi idegrendszer egyéb gyulladásos kórképeiben is megemelkedhet a liquor myelin bázikus fehérje szintje. A vizsgálatot egy már megállapított sclerosis multiplex esetében, a betegség aktivitásának becslésére lehet használni.

  Nem laboratóriumi vizsgálatok

 • MRI (mágneses magrezonancia pásztázó vizsgálat) egy képalkotó eljárás, amelynek alkalmazásával az orvos az agyvelő szerkezetét tekintheti át. A kapott képen éppen úgy kimutathatók a régi hegesedések, mint az újonnan keletkezett károsodások. A módszer mind a sclerosis multiplex diagnosztizálására, mind a betegség előrehaladásának követésére jól használható.

 • Vizuálisan kiváltott potenciálok (VEP) regisztrálása. Ez egy elektromos diagnosztikai vizsgálat, amely során az idegek ingerületvezetési sebességét mérik az agy különböző területein. Jól jelzi a sclerosis multiplex okozta károsodást, képes kimutatni az idegek mentén keletkezett hegesedések nyomait.

 • következőelőző
  Az utolsó módosítás dátuma  02.04.2009

  Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
  itt ellenőrizheti
  .