Mi ez a betegség?

A slerosis multiplex egy krónikus betegség, mely a központi idegrendszert (az agyvelőt és a gerincvelőt) érinti. Ez a kórkép az idegsejtek szigetelését biztosító myelinhüvelynek, zsírtartalmú borításnak a gyulladását és pusztulását okozza. Ez a "demyelinisatiós" folyamat zavart eredményez az idegrendszer ingerület-vezetésében, kihat az izmok működésére, és különböző érző, motoros, és pszichés tüneteket okoz. A myelinhüvely károsodása általában idővel oldódik, a tünetek enyhülhetnek, de az ismételt rohamok állandó demyelinisatiós és remyelinisatiós folyamathoz vezetnek, amely során az idegrostok egyre jobban hegesednek, miáltal egyre alkalmatlanabbá válnak az ingerület-továbbítási funkciók allátására.

Mivel a sclerosis multiplex a központi idegrendszer bármely területét megtámadhatja, ezért a betegség jelei, tünetei is sokfélék és változatosak lehetnek. A tünetek alapvetően a sérült idegi területet tükrözik. Az érző idegekkel kapcsolatos tünetek megnyilvánulhatnak zsibbadás, fülcsengés, fájdalom, égető érzés, viszketés, arcideggel kapcsolatos fájdalom, látászavar formájában. A motoros idegekkel kapcsolatos tünetek közé sorolható a beszédhiba, fizikai gyengeség, remegés, nehezített járás, az összehangoltság hiánya, székrekedés, vizelettartási problémák. A pszichés tünetek magukba foglalják a kedélyállapot ingadozásokat, depressziót, és a felismerő képesség gyengülését. A fáradtság megjelenése a betegek 90 %-ára jellemző, és körülbelül 60 százalékuk hőmérsékletérzékeny: a tüneteik átmenetileg a hőséggel rosszabbodnak. A sclerosis multiplex tünetei időszakonként erősödhetnek, majd gyengülhetnek, (esetenként akár el is tűnhetnek). Ai időszakok hossza változó, lehet néhány nap, de akár hetekig, hónapokig is eltarthat. Teljes, vagy részleges gyógyulás, különösen a betegség korai szakaszában, megközelítően a betegek 70 százalékánál várható.

A sclerosis multiplex oka nem ismert. Valószínűleg több tényező együttes hatása szükséges a kialakulásához, így szerepet játszhat benne valamilyen vírus által kiváltott autoimmun folyamat, környezeti faktorok, és/vagy genetikai hajlam. A sclerosis multiplexre jellemző, hogy a tünetek először 20 és 40 éves kor között jelentkeznek. A nőket gyakrabban érinti, mint a férfiakat, és az észak-európai kaukázusi népeknél elterjedtebb, mint más etnikai csoportokban, és nagyobb számban fordul elő a mérsékelt éghajlati ővben fekvő országokban, mint a melegövi területeken. A betegség kockázata viszonylag nagy, egy átlag populációban minden ezredik embernél fennáll a sclerosis multiplex kialakulásának veszélye. Egy érintett ember közeli rokonságában a kockázat még nagyobb, kb. 3%-os, míg egypetéjű ikrek esetében ez akár 30 százalékosra is emelkedhet. Ez a tény megerősíti azokat a véleményeket, hogy a betegség kialakulásában fontos a genetikai hajlam megléte.

következő
Az utolsó módosítás dátuma  02.04.2009

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.