Mi ez a betegség?


A lupus (SLE) egy idült, gyulladásos autoimmun betegség, amely számos szervrendszert érint, beleértve a bőrt, az ízületeket és a belső szerveket. Az SLE nőknél nyolcszor gyakoribb, mint férfiaknál és általában 10 és 50 éves kor között jelentkezik. Bizonyos gyógyszerek tartós szedése is hozzájárulhat az SLE kialakulásához.

A betegség általában egyetlen szervben kezdődik, de ahogyan halad előre, úgy érinthet más szerveket is. A lupus a következő tüneteket okozhatja: ízületi gyulladáshoz hasonló ízületi fájdalom; kiütések, amelyek elsősorban az orron és az arcon pillangóhoz hasonló területen jelennek meg, fokozott fehérjelerakódás a vesesejtekben, görcsrohamok, pszichózis vagy fejfájás, vérrögképződés, amely stroke-hoz és tüdőembóliához vezethet, továbbá gyulladás a szívben és a tüdőkben.

következő
Az utolsó módosítás dátuma  28.08.2012

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.