Mi ez a betegség?

Hypertoniáról akkor beszélünk, ha valakinek a vérnyomása folyamatosan emelkedett szinten van. Ez az állapot megterheli a szívet, és az idő előrehaladtával károsítja a különböző szerveket is, például a veséket, az agyat, a szemeket és a szívet. A vérnyomás azzal az erővel jellemezhető, amelyet a vér gyakorol az artériák és vénák falára. A vérnyomás függ a szívösszehúzódások erejétől és szaporaságától, és az áramlási ellenállástól. Az ellenállást befolyásolja a vérerek rugalmassága és átmérője, valamint az, hogy mennyi vér áramlik át rajtuk. A vérnyomás dinamikus paraméter; emelkedik és süllyed az egyén aktivitásától, a napszaktól, valamint a fizikai és emocionális stressztől függően. Egészséges személyekben elsősorban a vegetatív idegrendszer szabályozása alatt áll. Nagyságát befolyásolják a vesék nátrium-, kálium- és folyadékkiválasztását szabályozó hormonok, a vérerek rugalmassága, tágulása vagy összehúzódása. Ha valamelyik szabályozó mechanizmus nem képes megfelelően igazodni a szervezet szükségleteihez, a vérnyomás folyamatosan emelkedett lesz.

A vérnyomás mérésénél két értéket határozunk meg. Ezek a szisztolés nyomás, azaz a nyomásnak a vérerek falát terhelő csúcsértéke a szív összehúzódásakor, és a diasztolés nyomás, az a nyomás, amely a szívösszehúzódások szünetében mérhető. Mindkettőt higanymilliméterben (Hgmm) mérik, és azokat szisztolés/diasztolés nyomásértékekként adják meg. Például egy 120/80 Hgmm vérnyomás esetén a szisztolés nyomás értéke 120, a diasztolés nyomásé 80 Hgmm, jelölése 120/80. A vérnyomás folyamatosan változó, de felnőtteknél általában a következőképp jellemezhető:

- Normális vérnyomás: 120 Hgmm-nél kisebb szisztolés, és 80 Hgmm-nél alacsonyabb diasztolés érték.

- Magas vérnyomást megelőző állapot (a normálist meghaladó vérnyomás, amely végül tartós hipertoniába mehet át): a szisztolés nyomás 120–139 Hgmm közé esik, a diasztolés 80–89 Hgmm.

- Hypertonia, 1. stádium: a szisztolés nyomás 140–159 Hgmm és/vagy a diasztolés 90–99 Hgmm.

- Hypertonia, 2. stádium: a szisztolés nyomás 160–179 Hgmm és/vagy a diasztolés 100–109 Hgmm.

- Súlyos hypertonia, 3. stádium: szisztolés nyomás 180 Hgmm vagy nagyobb és/vagy a diasztolés 110 Hgmm vagy nagyobb.

A diasztolés nyomás rendszerint a szisztolés nyomással párhuzamosan változik, de a kor előrehaladtával a diasztolés nyomás hajlamos egy adott érték körül beállni, és elsősorban a szisztolés nyomás emelkedésében megmutatkozó hipertonia (más néven izolált szisztolés hipertonia) alakul ki. Általánosságban, minél magasabb a tartósan fennálló magas vérnyomás, annál nagyobb az esélye a károsodásnak. Gyermekeknél más kritériumok alapján ítélik meg a normális vérnyomást; az életkor, a testmagasság és a nem figyelembe vételével a hasonló tulajdonságú társaiknál mérhető vérnyomásértékek 95%-os gyakorisághoz viszonyítják. (Azaz az lesz a referencia-nyomásérték, amelyhez a gyerekpopulációnál mért értékek 95%-a tartozik.)

következő
Az utolsó módosítás dátuma  12.08.2015

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.