Kezelések

A endokrin mirigyektől függő kórképek kezelését a betegséget kiváltó ok határozza meg. Ha gyógyszer okozta a kórképet, akkor javasolt a gyógykezelés fokozatos abbahagyása. (Fontos a fokozatosság; nem szabad hirtelen és a kezelőorvos közreműködése nélkül abbahagyni a gyógyszer szedését.) Ha hyperplasia okozta a kórképet, akkor megpróbálhatják a hormonhatást semlegesíteni. Ha daganat okozta a kórképet, akkor sebészeti beavatkozás javasolt. Ez gyakran megszünteti a betegséget, vagy arra a szintre csökkenti a panaszokat, hogy a betegség eredményesen kézben tartható.
Néhány esetben, miután már eltávolították a problémát okozó mirigyet, szükséges lehet a hormonpótló kezelésre, például pajzsmirigyhormon-pótlásra. Alkalmazzák a hormonpótlást abban az esetben is, ha az adott mirigy megsérült, vagy a mirigy képtelen megfelelő mennyiségben (egy vagy több) hormont termelni. Ha a beteg egy MEN-1-gyel vagy MEN-2-vel összefüggő génmutációval rendelkezik, akkor élete végéig ellenőrzésekre kell járnia. Fontos, hogy minden, az endokrin mirigyre irányuló kezelést az adott betegre szabjanak. A beteg megfelelő együttműködése szükséges a helyes kezelés kiválasztásához.

következőelőző
Az utolsó módosítás dátuma  30.07.2012

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.