Mi a Cushing szindróma?

A kórosan magas kortizol szint okozta tünetek együttesét nevezik Cushing szindrómának. A kortizol egy, a mellékvesék (külső rétege) által termelt hormon. A mellékvesék háromszögletű szervek, amelyek a vesék felett helyezkednek el.. A mellékvesék az endokrinrendszer részét képezik, amely rendszert a szervezetünkben található mirigyek alkotják. A mirigyek hormonokat termelnek, amelyek különböző folyamatokat szabályoznak a szervezetben található számos szerven, szöveten, valamint más mirigyeken kifejtett hatásukon keresztül. Az mellékvese külső rétege a cortex felelős a kortizol, aldoszteron és a mellékvese androgének, főleg a dehidroepiandroszteron (DHEA) termeléséért.

A kortizol egy szteroid hormon, amely segíti a szervezetünk válaszkészségét a fizikális és érzelmi stressz helyzetekben, a vérnyomás szabályozásában és az étel emésztésében. Általában a kortizol elválasztása napi ritmust mutat, azaz a keringésben reggel a legmagasabb és éjfél körül a legalacsonyabb a szintje. A kortizol termelését egy feedback rendszer szabályozza. Ha alacsony a kortizol szintje, a hypothalamus (az agy alsó részén található mirigy) corticotrop releasing hormont (CRH) termel. Ez a hormon stimulálja a hypophysist (a hypothalamus alatt található mirigyet), hogy adrenocorticotrop hormont (ACTH) termeljen. Az ACTH a mellékveséket stimulálja, így fokozza a kortizol termelést, s végül a kortizol szintje emelkedik a vérkeringésben. A magas kortizol szint viszont gátlóan hat a CRH és ACTH termelésre.
A kortizolszintre jellemző napi ritmus az életritmus változásának megfelelően változik. Így pl. a maximális hormonelválasztás időpontja eltolódik azoknál, akik váltott műszakban dolgoznak, vagy nem a szokásos napszakban alszanak. A mintavételkor illetve a méréserdmények kiértékelésekor ezt a tényezőt figyelembe kell venni.

Leginkább a következő tényezők okozhatnak Cushing szindrómát:
* Szteroidokat tartalmazó szerek szedése.
* ACTH-t termelő hypophysis daganat (ezt a betegséget nevezik Cushing-kórnak).
* A hypothalamus-hypophysis rendszert nem érintő daganat által termelt ACTH (ectopiás ACTH termelés).

Cushing szindróma a 20 és 50 év közötti felnőtt nőkben a leggyakoribb. Ritkán a betegben egy öröklött génmutáció fordul elő, amely hajlamosít az endokrinrendszer daganatos megbetegedésére. Ilyen génmutáció például a Multiplex Endocrin Neoplasia 1-es típus (MEN-1).

A Cushing szindrómában a tünetek különbözőek lehetnek, de leginkább a következők fordulnak elő: elhízás törzsön vékony végtagokkal, nagy kerek arc (holdvilág arc), fokozott zsírlerakodás a nyak és a váll területén, és vékony, sérülékony bőr, amely könnyen horzsolódik és nehezen gyógyul. Előfordulhat még, hogy a betegnél bíborszínű bőrcsíkok figyelhetők meg a hason, a combokon és a farpofákon, bekövetkezhet izomgyengesség, és csökkenhet a szervezet ellenállóképessége is. Nem ritka az osteoporosis, magas vérnyomás kialakulása, az emelkedett vércukorszint és fejfájás. Nőkben rendszertelen havi vérzést, erős arc- és mellkasszőrzetet; a gyerekeknél késleltetett növekedést és alacsony testmagasságot eredményezhet a betegség.

következő
Az utolsó módosítás dátuma  25.07.2012

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.