Mi is ez?

A csontvelő testünk csontjaiban –mint pl. a mellkas közepén található szegycsontban, a csípőlapátban és a combcsontban- található lágy, zsíros szövet. A csontvelő fonalas, szálas szövete tartalmazza az őssejteket, amelyek nagy éretlen sejtek. Amikor szükség van rá, az őssejtek többféle, specifikus sejttípussá fejlődnek – fehérvérsejtekké (FVS), vörösvértestekké (VVT) vagy vérlemezkékké (thrombocytákká). A csontvelőből normális körülmények között csak az érett, teljesen kifejlődött sejtek jutnak a keringésbe.

Bármely betegség, amely elváltozásokat okoz az érett vérsejtek (vagy azok még éretlen, kifejletlen alakjainak) termelődésében csontvelő betegséget okozhat. Számos probléma léphet fel, így többek között:

* Egy sejttípus túltermelődése. Ez kiszorítja és csökkentheti más sejtek termelődését.
* Abnormális sejtek termelődése, amelyek vagy nem érnek meg, vagy nem jól működnek.
* A sejteket támogató fonalas, szálas szöveti állomány túlzott felszaporodása sejt kompressziót okoz, aminek hatására kóros alakú sejtek jönnek létre és a számuk is csökken.
* Egy bizonyos sejtvonal uralkodóvá válik, mert a sejtek élettartama kórosan meghosszabbodik.
* Kevés termelődik egy sejttípusból, vagy a sérülékeny sejtek gyorsan elpusztulnak.
* Nincs elég vas ahhoz, hogy normális vörösvértestek keletkezzenek (mikrociternek hívjuk ezeket a normálnál kisebb VVT-ket).
* Lymhpomák és más daganattípusok behatolnak a csontvelőbe és így megváltoztatják a sejtek érését, termelését.

Sejttípusok

Fehérvérsejtek
A fehérvérsejteknek (FVS) öt típusa van: limfociták, neutrofilok, eozinofilok, basofilok és monociták. Mindegyik sejttípus más és más szerepet játszik a szervezetünk fertőzések elleni védekezési folyamataiban. A neutrofilek, eozinofilek és bazofilek elpusztítják és megemésztik a baktériumokat. Ezeket a sejteket együttesen mielocitáknak vagy granulocitáknak hívjuk a bennük található granulumok, szemcsék miatt.
A monociták szintén bekebelezik a baktériumokat, de ezek gyorsabban képződnek és tovább élnek, mint a mielociták.
A limfociták a vérben és a nyirokrendszerben találhatóak. Két fő típúsuk van a T és B limfociták. A T sejtek a csecsemőmirigyben érnek meg, ezek a sejtek segítenek a szervezetnek a saját és az idegen anyagok megkülönböztetésében. A B sejtek antitesteket, olyan fehérjéket termelnek, amelyek kapcsolódnak a specifikus fehérjékhez.

Vörösvértestek
A vörösvértestek (VVT-k) a bennük található hemoglobin vas atomjának segítségével szállítják az oxigént testünk minden szövetébe.

Vérlemezkék
A vérlemezkék, amiket thrombocytának is hívunk tulajdonképpen a megakariocitáknak hívott sejtek darabjai. Szervezetünkben a vérlemezkék a véralvadásban fontosak, többek között elzárják a vérző erek falán keletkezett réseket.

következő
Az utolsó módosítás dátuma  25.07.2012

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.