Mi is ez a betegség?

A mellékvese elégtelenség egy olyan megbetegedés, melyet a mellékvese csökkent működése és a cortisol (és néha az aldoszteron) nevű hormon csökkent termelése jellemez. A mellékvesék kis szervek, melyek a vesék felett helyezkednek el (mindkét oldalon). Két részből állnak: egy belső (medullának nevezett) és egy külső (mellékvese kéregnek nevezett) rétegből. A szervezetben a hipotalamusz, az agyalapi mirigy és a mellékvese együttműködik a hormontermelésben, amely számos szerv működését befolyásolja. Ha ez a kényes egyensúly (irányítás és visszacsatolás) felborul, az komoly betegségeket okozhat.

A cortisol egy glükokortikoid hormon, amelyet a mellékvese kéreg termel. Számos hatása közül a cortisol a szénhidrát, fehérje és zsír anyagcserét befolyásolja, hat a vércukor koncentrációra, gyulladáscsökkentőként is működik, és segíti a szervezetet a fokozott igénybevételekre való felkészülben.

Az aldoszteron egy mineralkortikoid hormon, amely a mellékvese kéregben termelődik, és vér nátrium és kálium koncentrációjának alakulására van hatással. Ezen két hormon hiányában a szervezet legyengül, kiszárad, nem tudja a megfelelő vérnyomást fenntartani és nem tud ellenállni a fokozott stressznek.

A mellékvese elégtelenség az Egyesült Államokban százezer emberből 1-4-et érint. A betegség bármilyen életkorban, férfiakban és nőkben egyaránt előfordulhat. Az elsődleges (primer) mellékvese elégtelenség (más néven Addison-kór) akkor jelentkezik, amikor a mellékvese kéreg 80-90%-a károsodott. Az Addison-kór kifejezést gyakran használják helytelenül az elsődleges mellett a másodlagos (secunder) mellékvese elégtelenség esetében is.

Az elsődleges mellékvese elégtelenség kb. 70%-ának hátterében autoimmun betegség áll. A fennmaradó 30%-ban a mellékvese károsodását egyéb okok idézik elő, mint például: a tuberkulózis (a világnak azon a részein, ahol gyakrabban fordul elő a tuberkulózis, sokkal gyakrabban okozója a mellékvese elégtelenségnek), bakteriális, vírusos és gombák okozta fertőzések, mellékvese bevérzések és a mellékvesére terjedő tumor áttétek. Ritkábban öröklött, genetikai rendellenességek is okozhatnak mellékvese elégtelenséget.

A másodlagos mellékvese elégtelenséget az agyalapi mirigyben termelődő ACTH (adrenokortikotróp hormon) csökkenése okozza. Az ACTH egy „hírközvetítő” hormon az agyalapi mirigy és a mellékvese között, mely cortisol termelésre serkenti a mellékvese kéregállományát. Ha nem termelődik ACTH – az agyalapi mirigy sérülése, tumora, vagy egyéb károsodása miatt – akkor nincs ami serkentse a cortisol termelését. Másodlagos mellékvese elégtelenség jöhet létre, amikor a kortikoszteroid kezelést (például prednizolon terápiát, melyet a reumatoid artritiszben alkalmaznak a gyulladás csökkentésére) hirtelen abbahagyják. Ezek a kezelések ugyanis elnyomják a szervezet természetes cortisol termelését és hetekig, sőt néha hónapokig tart, mire visszaáll a normális hormontermelés. A másodlagos mellékvese elégtelenségben a mellékvese aldoszteron termelése legtöbbször nem károsodott.


következő
Az utolsó módosítás dátuma  04.07.2012

Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.